Redescobriment del romànic

La "Missió arquelògico-jurídica a la ratlla d’Aragó"

L’interès pel món medieval a Catalunya s’inicia al s XIX amb el moviment cultural de la Renaixença, seguint la tendència que es va iniciar a tot Europa amb el Romanticisme.

 A finals del s XIX s’organitzen les primeres exposicions d’art romànic i gòtic i es creen els primers museus i col·leccions.

Amb la voluntat de conèixer i estudiar els monuments romànics dels país, l’arquitecte i historiador Lluís Domènech i Montaner va realitzar entre 1904 i 1905 diverses expedicions pel Pirineu  per estudiar els monuments romànics, entre ells el conjunt romànic de la Vall de Boí. D’ell són les primeres descripcions, plànols, dibuixos i fotografies que tenim de les esglésies de la vall.

Tres anys més tard, el 1907, l’Institut d’Estudis Catalans, amb Puig i Cadafalch al capdavant, organitza la “Missió arqueològico-jurídica a la ratlla d’Aragó” que visita la Vall de Boí els primers dies d’aquell setembre.  La documentació d’aquest viatge serà la base de les posteriors publicacions de l’institut, d’entre les que destaquem el tercer fascicle de l’obra “Les pintures murals romàniques”, publicat el 1911, que recollia, entre d’altres, els tres conjunts de la Vall de Boí.

Pocs anys més tard, l’estiu del 1919, la Junta de Museus descobreix la compra i arrencament dels frescos de Santa Maria de Mur (Pallars Jussà) però no pot frenar la seva venda al Museum of Fine Arts de Boston. Per evitar que aquests fets tant greus tornin a passar s’organitza la campanya d’arrencaments de les pintures romàniques del Pirineu català per traslladar-les al Museu d’Art i Arqueologia de Barcelona. Els primers arrencaments s’inicien a la Vall de Boí al desembre de 1919.

Tècnica Strappo

L’strappo és la tècnica d’arrencament de les pintures murals.

Consisteix en aplicar sobre la pintura diverses capes de teles mullades amb cola orgànica soluble a l’aigua. Quan les teles estan seques s’arranquen del mur amb escarpra i martell. Junt amb la tela salta la capa pictòrica. Quan les teles arriben al museu és quan es fa el traspàs de la pintura a un nou suport i es dilueix la cola amb aigua calenta per tal de separar la tela de la pintura.

Ruta del (re)descobriment romànic

Amb aquest dossier us proposem reviure la ruta de la Missió Arqueològica de 1907 a la descoberta de les esglésies romàniques de la Vall de Boí.

En què va consistir la Missió? Qui hi va participar? Per on van passar? I que van descobrir a la Vall de Boí ?

Us animem a descobrir la ruta a peu pels camins tradicionals que uneixen els pobles (Senderisme Vall de Boí).

Bon redescobriment!

Una experiència audiovisual que connecta l’herència cultural i la tecnologia digital.